"Ny uafhængig portal til vandglade mennesker..."

 
shopping guide

Op til 30% annoncerabat

Klik her!

 

<=Tilbage til "Inspiration"

Har vinterisen skadet din swimmingpool?

Vinteris kan skade din swimmingpool og det kan ske for enhver uheldige poolejer - selvom man er forsigtig. Mange swimmingpools er foret med en liner - en slags vinyl, som holder poolen vandtæt mv. Men hvad er det lige der sker..? Vand udvider sig lige omkring en grad over frysepunktet og så er isen lettere end vand. Det er derfor mest naturligt at vandet i poolen fryser ovenfra og nedefter. Det er også grunden til at dyrelivet i floder og søer i løbet af vinteren ikke normalt fryser fast. I de fleste swimmingpools som er nedgravet i jorden, fryser vandet på samme måde, fordi poolens vægge er isoleret af jorden omkring den. Derfor er der også forskel i pools som er stående på jord i forhold pools som er nedgravet. Væggene på overjordiske pools, er udsat for det samme vintervejr som rammer luften. Disse pools fryser som en isterningbakke eller et glas vand i din fryser: først fra toppen og derefter ned langs siden. Derfor er der den aller største risiko for isskader på en overjordisk pool.

 

Og her er den første risiko, for når vandet fryser ned i siden, oppefra og ned, vil det danne en kæmpe istap. Det øverste lag (hvor frysningen først er startet) er tyk. Det nederste lag (som fryser sidst) er tyndt - og knivskarpt!. Det sker hvert år i enhver pool, hvor der kun er små bevægelser i "istappen". I særligt kolde vintre, vil en overjordisk pool fryse helt fast med den konsekvens at poolen ikke tager skade - der er nemlig ingen bevægelser af istappen. Den næste risiko opstår såfremt vi har et helt bestemt vejrmønster - temmeligt koldt vejr, efterfulgt af en hurtig stigning i temperaturen med høj sol, og dernæst efterfulgt af en kraftig vind. Så kan der opstå følgende scenarie: Vandet i din pool er en kæmpe istap, der tilfældigvis bare rører bunden af poolen med den spidse ende. Istappen, som er meget tyk øverst, har "foret" poolen overalt og det har hidtil ikke været noget problem - isen kan nemlig ikke bevæge sig. På et normalt forår, begynder istappen så at smelte, først isen på toppen, så det giver ikke noget problem, men hvad nu hvis temperaturen går fra 0 til 15 grader på et par dage og solen kun rammer én side af poolen? Isen vil så begynde at smelte på den solrige side, mens den stadig er frossen på den anden side. Det behøver stadig ikke at være noget problem. Men såfremt en kraftig vind så rammer den halvsmeltede istap, eller at istappen bevæger sig på anden vis, så kan problemet opstå. Istappen der rører bunden, vil så begynde at skære lineren - formentlig ikke så meget - men lige nok til at skade lineren. Og når isen så er smeltet, vil du kunne se utæthederne.

 

Hvad kan du gøre for at undgå dette uheldige scenarie? Det bedste råd er at anskaffe sig et vintercover, som vil kunne modvirke vind på isen og som vil kunne isolere lidt og modvirke hurtig optøning om foråret. Men det allerbedste råd er dog at tømme vandet af sin overjordiske pool i vinterperioden eller (det dyreste råd) at nedgrave poolen. Det vil erfaringsmæssigt give de færreste skader på lineren.

Besøg vores nye partner som skriver om Apps til android og apps til iphone

 

Poolguide.dk
© 2011. Poolguide.dk